”Prima instanță pentru a dispune invalidarea mandatului apelantului a reținut că nu este îndeplinită condiția prevăzută de articolul 114 alin. 2 litera c din OUG nr. 57/2019 respectiv lipsa confirmării calității de membru al […].
Tribunalul, analizând adresa[…] (f.25) constată că prin aceasta se confirmă calitatea de membru al apelantului. Faptul că la rubrica ce conține datele apelantului a fost omisă mențiunea „membru […]” nu echivalează cu o lipsa confirmării atâta timp cât adresa se referă la toate persoanele cuprinse în tabelul din cuprinsul acesteia.
(…)
Este real că pierderea calității de membru poate interveni în situația în care persoana în cauză a încălcat prevederile Statutului ori hotărârile organismelor de conducere ale partidului sau când a săvârșit abateri grave de la disciplina partidului, inclusiv prin acțiuni ori prin declarații publice împotriva hotărârilor luate prin vot de organismele de conducere ale partidului sau împotriva conducerii partidului, la toate nivelele. Asemenea cazuri este evident că pot fi analizate numai de organele specifice ale partidului, acestea fiind singurele în măsură să aprecieze dacă, și în ce măsură, membrul de partid se face vinovat de nerespectarea disciplinei interne și dacă această nerespectare este de natură să conducă la excluderea sa din partid.
În decizia sa nr. 530/2013 şi Curtea Constitutională a statuat că problema constituţionalităţii prevederilor art. 16 alin. (3) din Legea nr. 14/2003 trebuie privită cu maximă exigenţă în condiţiile în care pierderea calităţii de membru al unui partid poate fi expresia unor premise subiective ori a arbitrariului.
Legiuitorul a prevăzut la elaborarea codului administrativ că validarea mandatului consilierului local nu are loc dacă acesta a fost exclus din rândul membrilor partidului prin hotărârea definitivă a organelor competente potrivit statutului formaţiunii politice, ori din probele cauzei rezultă că excluderea din partid a apelantului nu a parcurs integral procedura reglementată în statut, urmând ca prima hotărâre să fie supusă prin contestaţia formulată de apelant Comisiei Judeţene de Integritate si Arbitraj.
În raport de cele reţinute, tribunalul constată că, la momentul pronunţării de către instanţa de fond a încheierii apelate nu au fost îndeplinite cerinţele legii privitoare la împrejurarea cu caracter de condiţie legală, şi doar în prezenţa căreia actul de validare putea fi refuzat, întrucât la acea dată pierderea calităţii de membru nu era definitivă conform prevederilor statutare.
Din prevederea expresă şi fără echivoc a legii rezultă că măsura excluderii din partid nu are aptitudinea de a constitui impediment legal la validarea mandatului de consilier local al apelantului, neîntrunind condiţia esenţială de a fi definitivă, fie prin necontestarea ei termenele şi pe căile statutare şi judecătoreşti în termenele prevăzute, fie prin respingerea acestor demersuri.
Pentru aceste considerente, tribunalul constată că apelantul nu și-a pierdut calitatea de membru al partidului politic pe lista căruia a fost ales, lipsa confirmării prevăzute la articolul 121 alin. 1 din Codul administrativ nefiind sinonimă cu pierderea calității de membru de partid ca urmare a demisiei sau excluderii.”
(încheierea finală nr. 38/A/31.10.2024 a Tribunalului Caraș-Severin – Secția I civilă, sursa: rejust.ro)
Lasă un răspuns