ÎCCJ. DCD admisă. În cazul infracţiunii de deturnare a licitaţiilor publice prevăzute de art. 246 din Codul penal, elementul material constând în modalitatea normativă a îndepărtării nu se realizează şi atunci când, prin corupere, se retrage de la o licitaţie publică chiar autorul faptei

În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1062 din 23 octombrie 2024 a fost publicată Decizia nr. 45/2024 privind soluţionarea cauzei având ca obiect sesizarea formulată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, înregistrată cu nr. 1.095/1/2024, cu privire la o problemă de drept.

Text rezumat*, în vigoare la 23 octombrie 2024:
(*pentru forma actualizată la zi, accesați AICI)

I. Titularul şi obiectul sesizării

Prin încheierea din şedinţa din 23 aprilie 2024 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în baza art. 476 alin. (1) raportat la art. 475 din Codul de procedură penală, a fost sesizată Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea următoarei chestiuni de drept:

„Dacă, în cazul infracţiunii de deturnare a licitaţiilor publice prevăzute de art. 246 din Codul penal, elementul material constând în modalitatea normativă a îndepărtării se realizează şi atunci când, prin corupere, se retrage de la o licitaţie publică chiar autorul faptei, respectiv subiectul activ al infracţiunii?”.

II. Analiza Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

ÎCCJ – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, examinând sesizarea formulată de Înalta Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile, a subliniat următoarele:
[…]

144. În cazul infracţiunii de deturnare a licitaţiilor publice, prevăzută de art. 246 din Codul penal, elementul material constând în modalitatea normativă a îndepărtării nu se realizează şi atunci când, prin corupere, se retrage de la o licitaţie publică chiar autorul faptei, respectiv subiectul activ al infracţiunii. Opinia exprimată mai sus, cu privire la problema de drept ce face obiectul sesizării, se fundamentează, în lipsa practicii judiciare, pe analiza şi interpretarea teleologică a textului de lege care incriminează infracţiunea de deturnare a licitaţiilor publice.

145. Potrivit art. 246 din Codul penal, autor al infracţiunii de deturnare a licitaţiilor publice comise în modalitatea normativă a îndepărtării este orice persoană fizică sau juridică care execută nemijlocit acte de constrângere sau corupere care au ca efect îndepărtarea de la o licitaţie publică a unui participant.

146. Subiect pasiv al infracţiunii este orice persoană fizică sau juridică ce poate fi afectată prin denaturarea preţului de adjudecare, respectiv organizatorul licitaţiei, beneficiarul licitaţiei, debitorul executat silit sau creditorii acestuia. Participantul îndepărtat de la licitaţie publică, prin constrângere sau corupere, nu este subiect pasiv al infracţiunii, întrucât nu suportă niciun prejudiciu.

147. Aşadar, norma stabileşte că autor al faptei poate fi cel care corupe o altă persoană să se îndepărteze de la licitaţia publică la care participă.

148. Elementul material al laturii obiective se realizează în modalitatea arătată în textul de lege, respectiv prin constrângere sau corupere a unui participant la o licitaţie publică.

149. Prin îndepărtare se înţelege ţinerea la distanţă, înlăturarea, împiedicarea, retragerea de la o licitaţie publică sau abandonarea ei ca urmare a constrângerii sau coruperii.

150. A îndepărta un participant de la o licitaţie publică prin corupere înseamnă a oferi sau promite bani sau alte bunuri ori foloase într-un astfel de scop. Noţiunea de corupere are acelaşi sens ca în cazul infracţiunilor de corupţie activă (dare de mită, trafic de influenţă).

151. Legiuitorul a făcut referire explicită în dispoziţiile art. 246 din Codul penal la îndepărtarea, şi nu autoîndepărtarea sau retragerea, aceste acţiuni neintrând în sfera elementului material al infracţiunii.

152. Dacă nu ar fi dorit să se refere exclusiv la îndepărtare ca urmare a conduitei de corupere, legiuitorul ar fi folosit şi termenul de autoîndepărtare sau retragere, ceea ce presupune ca cel îndepărtat să aibă iniţiativa propriei îndepărtări.

153. Iniţiativa coruperii în scopul îndepărtării de la licitaţie publică nu trebuie să aparţină celui care se îndepărtează, ci ea trebuie să fie iniţiativa celui care doreşte să îndepărteze un participant la licitaţia publică prin corupere, neputând să fie identitate între cel care pretinde o sumă de bani sau alt folos şi cel care se îndepărtează, această condiţie, ca actul de corupere să provină de la o persoană diferită de cea coruptă, fiind necesară în vederea atingerii finalităţii normative.

154. Dacă persoana care urmează să fie coruptă propune altei persoane să îi ofere bani sau alte foloase în vederea retragerii de la licitaţie (ce echivalează cu o pretindere), nu este realizată tipicitatea infracţiunii de deturnare a licitaţilor publice, fiind o extindere contrară voinţei legiuitorului şi principiului legalităţii. Se poate vorbi de participaţie sub forma instigării la săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 246 din Codul penal, însă niciodată sub forma autoratului sau coautoratului.

155. În consecinţă, în sfera subiectului activ al infracţiunii de deturnare a licitaţilor publice în modalitatea normativă a îndepărtării prin corupere a unui participant nu poate fi inclusă şi persoana asupra căreia se îndreaptă actul de corupere la iniţiativa aceleiaşi persoane şi care în final se va îndepărta de la licitaţia publică.

156. Pentru motivele arătate, în temeiul art. 477 din Codul de procedură penală,

ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE

În numele legii

D E C I D E:

Admite sesizarea formulată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin care se solicită pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea următoarei chestiuni de drept:

„Dacă, în cazul infracţiunii de deturnare a licitaţiilor publice prevăzute de art. 246 din Codul penal, elementul material constând în modalitatea normativă a îndepărtării se realizează şi atunci când, prin corupere, se retrage de la o licitaţie publică chiar autorul faptei, respectiv subiectul activ al infracţiunii” şi stabileşte că:

În cazul infracţiunii de deturnare a licitaţiilor publice prevăzute de art. 246 din Codul penal, elementul material constând în modalitatea normativă a îndepărtării nu se realizează şi atunci când, prin corupere, se retrage de la o licitaţie publică chiar autorul faptei.

Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit art. 477 alin. (3) din Codul de procedură penală.

Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 16 septembrie 2024.

PREŞEDINTELE SECŢIEI PENALE A ÎNALTEI CURŢI DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
ELENI CRISTINA MARCU

Magistrat-asistent,
Adina-Andreea Ciuhan Teodoru


Publicat

în

, ,

de către

Etichete:

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *